Dezvoltare aplicații mobile (Android & iOS)


De ce ai vrea o

aplicație mobilă iOS sau Android

?
Îți putem oferi două tipuri de răspuns: unul simplu și evident iar celălalt mai aplicat.

Răspunsul simplu:
  • Pentru că, așa cum ai observat și tu, în ultimii ani, fie că ne place sau nu, toată lumea este acaparată de ecranul telefonului mobil și butonează ceva. În metrou, în trafic (deși nu este recomandat :) ), pe stradă, toți „butonează”. Acești „butonatori” suntem noi, ești tu, sunt actualii sau viitori tăi clienți care sunt în permanență conectați, interconectați sau mega-hiper-superconectați la mediul virtual. Deja utilizăm mai mult mobilul decat desktopul.
  • Ca urmare ... de ce să nu ai și tu propria aplicație mobilă care să-ți promoveze afacerea către această comunitate globală ?


    Răspunsul aplicat:
  • Pentru că o

    aplicație mobilă

    poate accesa senzorii telefonului mobil, de exemplu Gyro și Compass care-ți permit să controlezi un joc doar prin înclinarea telefonului, conducând către un nou nivel de interactivitate.
  • GPS-ul îți permite să afli poziția ta pe hartă și eventual să găsești cel mai apropiat magazin sau service auto față de locația ta.
  • Pentru că se poate menține legătura cu noutățile unui brand (sau cu magazinul virtual al acestuia) prin sistemul de Push Notifications.
  • Aplicațiile au avantajul de a te face cunoscut nu doar în Romania, ci chiar la nivel mondial prin publicarea acestora în Google Play sau App Store.
  • Se pot conecta cu rețelele sociale și nu necesită conexiune constantă la internet.
  • Mai sunt multe alte avantaje tehnice sau de marketing pe care le putem discuta atunci când ne vom cunoaște ...


DESPRE APLICAȚII MOBILE:

Serviciul de realizare aplicații mobile Android și iOS necesită o analiză prealabilă a businessului clientului și a identificării acelor plusuri pe care realizarea unei aplicații mobile le poate aduce.

Aplicațiile mobile au, în general, două avantaje majore: unul este acela de a pune la dispoziția clienților date și informații în timp real pe dispozitivele cele mai accesate în prezent (telefoanele mobile și tabletele) crescând interacțiunea dintre clienți și brandul promovat. Iar celălalt este de a accesa funcțiile native pe care un dispozitiv mobil le are, față de un computer: poziționarea prin GPS în timp real a telefonului mobil, accesarea senzorilor Gyro ai telefonului mobil, comunicarea prin sistemul de Push Notification (în acest caz nici nu este necesar ca telefonul să aibă un sim instalat), funcții de înregistrare/stocare date, implementare de sisteme de navigație, realizarea de imagini sau filme cu telefonul și conectarea cu serverele web.
Inafara acestor funcții ale aplicațiilor mobile Android și iOS, care au făcut ca aplicațiile mobile să devină un nou standard necesar afacerilor, de puțin timp, au apărut noi funcții extrem de moderne ce pot fi integrate într-o aplicație mobilă. Este vorba despre sisteme de Inteligenta artificială (machine learning) care folosesc modele de rețele neuronale deja "învățate" sau care pot fi "învățate" în cloud. De asemenea aplicațiile mobile iOS și Android cu realitate Augmentata și realitate virtuală sunt un nou trend în lumea modei, construcțiilor, jocurilor sau în domeniul artistic. Aceste aplicații mobile cu Realitate Augmentată folosesc camera telefonului mobil pentru a înțelege și a genera o hartă 3D a mediului înconjurator si apoi se pot suprapune elemente virtuale peste cele reale. Spre exemplu se poate suprapune o ceașcă virtuală de cafea peste o masă reală, sau se pot suprapune informații suplimentare peste un tablou dintr-un muzeu.

Dezvoltarea de aplicații mobile Android și iOS este un proces complex care implică, de cele mai multe ori, și realizarea de aplicații web - portaluri web cu care aplicația mobilă să se conecteze într-un mod securizat (ex. folosind sisteme de comunicarea cu JWT - JSON Web Tokens de tip Auth 2.0) pentru a extrage sau pentru a posta date. Aplicația web este un modul de administrare online al unei baze de date pe care utilizatorii, care au instalat aplicația mobilă din Google Play sau App Store, pot să o acceseze.

Costul unei aplicații mobile Android sau iOS se calculează după numărul de ore alocate pentru dezvoltarea sistemului. În funcție de tehnologiile folosite, prețul de realizare aplicații mobile poate fi unul mic. Dezvoltarea de aplicații mobile Android și iOS ieftine nu implică un sistem mai puțin sigur, ci utilizarea unor tehnologii de tip hibrid care reduc timpul dezvoltării.

Tehnologiile de realizare a aplicațiilor mobile sunt de 2 tipuri:
- tehnologii native: Java/Kotlin (pentru sistemul Android) și Swift/Objective-C (pentru sistemul iOS)
Avantajul acestor tehnologii este că se utilizează limbajele de programare oficiale Google sau Apple prin care se poate accesa direct orice librărie/API și funcție nativă a sistemului de operare; de asemenea viteza de execuție și dimensiunea aplicației sunt optime
Dezavantajul acestor tehnologii este că timpul de dezvoltare este mai lung, fiind necesară realizarea câte unei aplicații mobile distincte pentru fiecare sistem de operare (una pentru Android și alta pentru iOS)

- tehnologii cross-platform/hibride: Ionic, Xamarin, Flutter, React Native, Native Script
Avantajul acestora constă în scurtarea perioadei de dezvoltare, o parte din cod fiind reutilizabil atât pentru Android cât și pentru iOS


În procesul dezvoltării de aplicații de telefon sau tabletă un aspect important este conceptul grafic (UI, UX) care trebuie să fie simplu și intuitiv. De asemenea, orice aplicație mobilă, în funcție de avansul tehnologic, necesită la anumite intervale de timp update-uri, care se instalează automat pe telefoanele tuturor utilizatorilor care au deja aplicația.

Un nou trend în realizarea de aplicații mobile este dezvoltarea de aplicații de tip PWA (progresive web application) care nu se mai instalează de pe Google Play sau App Store, ci direct de pe orice website și arată pe telefon ca orice altă aplicație nativă, deși sunt folosite tehnologii web.