Aplicații mobile cu Realitate Augmentată și Realitate Virtuală


Cel mai nou trend în lume în anul 2019, în materie de promovare, este constituit de realizarea de aplicații mobile care includ Realitatea Augmentată.

Noile dispozitive mobile au procesoare suficient de avansate astfel încât, pe baza unui software dedicat să poată recunoaște lumea reală, realizând o hartă 3D a acesteia.
Senzorii Gyro ai telefonului permit determinarea exactă a poziției acestuia în mediul 3D care este scanat și memorat. Utilizând o tehnică numită 'visual-inertial odometry' se pot suprapune obiecte virtuale modelate 3D peste lumea reală.

Această suprapunere de 2 layere (realitate virtuală + realitate fizică) a dat naștere unui nou tip de realitate numită 'Realitate Augmentată'.

Realizarea unei aplicații mobile care să includă Realitatea Augmentată este un proces complex care include și modelarea 3D necesară conceperii obiectelor virtuale care trebuie suprapuse peste spațiul real (exemplu o masa, un scaun, o clădire etc.)

Sunt mai multe platforme software care permit dezvoltarea de aplicații mobile cu realitate augmentată: ARCore (pentru realizarea de aplicații mobile native Android), ARKit (pentru dezvoltarea de aplicații mobile native iOS), Vuforia sau Unity.
În acest moment utilizăm tehnologia ARKit dezvoltată de Apple pentru realizarea de aplicații native iOS cu Realitate Augmentată și Virtuală.

O astfel de tehnologie inovatoare se pretează la conceperea de proiecte avangardiste din lumea modei, a artelor vizuale, a magazinelor de mobilă, a amenajărilor interioare sau a construcțiilor.